tirsdag 1. juli 2008

Tankevekker fra Moder Teresa!

Moder Teresa om foreldreløse barn: "Bekymringene for dem er svært bra, men ofte er de samme menneskene ikke bekymret for de millionene som blir drept med overlegg av sine egne mødre. Det er det som er den største ødeleggelsen av freden i dag: abort. Og til alle gravide som ikke ønsker sine barn: Gi dem til meg!"



15 000 aborter i året i Norge er en tragedie, men kan vi med hevet hode uttale Moder Teresas troverdiggjørende ord: "Til alle gravide som ikke ønsker sine barn: Gi dem til meg!"

11 kommentarer:

Sondre Olsen sa...

har faktisk tenkt på det de siste ukene. hvis jeg får spørsmålet fra ei tilfeldig jente: "enten tar jeg abort, eller så adopterer du barnet. hva velger du?"

jeg mener jeg burde si ja. og jeg tenker vel egentlig at vi burde opplyse jenter og kvinner i norge om at dette tilbudet har de faktisk idag. Det er ekstremt lange ventelister i norge på å få adoptere. la være å abortere, la ungen heller bli adoptert. la de små barn komme til oss!

Øyvind Bye sa...

mm.. det du sier er sant!

Elisabeth N. Sævik sa...

Og så er det vanvittig viktig å styrke organisasjoner som Amathea. På Fjellheim kunne vi velge å være barnepassere for alenemødre gjennom Amathea - det er aktiv hjelp fra abortmotstandere til mødre som har valgt å bære fram barnet. Kjempegreier!

Øyvind Bye sa...

ja det stemme Elisabeth. Ev. Er det gode grunner for å passe alenemødres barn i Amathea fremfor å bare passe alenemødres barn?

Lindabk sa...

Det handler jo mye om folkeopplysning. Hvordan kan man vite at det er noe mer enn en sjeleløs klump med celler, om ingen har fortalt dem noe annet?

Øyvind Bye sa...

problemet er at staten driver en nærmest falsk folkeopplysning om saken gjennom måten de snakker om abort. F.eks hvis man går inn og leser på amathea sine sider som Elisabeth anbefaler.

"Medisinsk abort
Mange av sykehusene i landet har nå tatt abortpillen i bruk. Kvinnen får da først tabletter på sykehuset (dag 1), og deretter drar hun hjem, for så å komme tilbake til sykehuset på dag 3.
Da blir det satt en stikkpille i skjeden, og INNHOLDET I LIVMOREN støtes ut i løpet av tre–seks timer. I denne perioden oppholder hun seg på sykehuset. Medisinsk abort kan gjøres innen utløpet av 9. svangerskapsuke (63 dager fra siste menstruasjons første dag). Metoden blir gitt uten narkose."

legg merke til at barnet her blir omtalt som "innholdet". Det er rett og slett grusomt.

Anonym sa...

Ok, nå kommer jeg kanskje til å høres ut som en veldig kynisk og følsesløs person. Jeg ville ikke likt å ha forårsaket en abort. MEN: På et tidlig stadium av en graviditet kan ikke fosteret tenke, føle følelser eller føle smerte. Å ta abort er da mye mindre grusomt enn feks. å gå ut i skogen å skyte en elg (men så kan jo spørre seg om man burde slutte med begge deler eller synes begge deler er ok). Du vil kanskje si: "Men det er jo ikke hva fosteret er som spiller en rolle. Men hva det skal bli. Når du tar abort tar du vekk mulighetene for et menneske til å leve livet sitt". Men gjør man ikke det også når man ikke bruker prevensjon? Eller for å trekke den enda lenger: Tar man ikke vekk mulighetene for et menneske til å leve livet sitt når man ikke puler rundt så mye man kan? Fra en filosofi om at vi burde være så mange mennesker som mulig på jorda ville det være riktig å være mot abort. Men hvis ikke kan jeg ikke se hvorfor det er en tragedie. Skal ikke si at det ikke føles trist å tenke på - men jeg kan ikke skjønne hva som er galt med det.

Øyvind Bye sa...

så du mener altså at et menneskeliv ikke har vedi i seg selv?

"På et tidlig stadium av en graviditet kan ikke fosteret tenke, føle følelser eller føle smerte"

Er dette grunn for drap? Det er jo sånn at foster som fødes tidlig innenfor grensen for lovlig abort kan overleve. Kan disse drepes, eller tillegger du mennesket verdi dersom det er født. Mors mage: Lov å drepe. Ute av mors mage: Ikke lov. Hjertet slår jo, og fosteret ser ut som et barn, selv om det er veldig lite.

Jeg mener også at et menneske ikke har rett til å bestemme over et annet menneskes rett til å leve. Dette handler ikke om antall barn i verden, men om hvorvidt barn som har startet livet, hjertet slår og om uker, eller måneder vil barnet være høyt elsket, skal være lovlig å drepe.

Det er drap, kanskje av et menneske som føler mindre fysisk osv. men det forandrer ikke saken, å dreper mennesker er grusomt uansett..

Øyvind Bye sa...

takk for din mening Tor! Det setter jeg pris på.

Anonym sa...

"så du mener altså at et menneskeliv ikke har vedi i seg selv?"

Evnen til å føle smerte og emonsjonelle følelser er det som gir mennesker verdi. I tillegg mener jeg mennesker får økt verdi når de hjelper andre mennesker og dyr - enten direkte eller gjennom feks. politikk. Mennesker som ødelegger for andre mennesker eller dyr har derfor såklart mindre verdi. Et foster som enda ikke har utviklet evnen til å føle smerte/velbehag og andre emonsjonelle følelser har derfor bare verdi fordi det kommer til å få verdi. På samme måte som en klump med sædceller.

"Er dette grunn for drap? Det er jo sånn at foster som fødes tidlig innenfor grensen for lovlig abort kan overleve. Kan disse drepes, eller tillegger du mennesket verdi dersom det er født. Mors mage: Lov å drepe. Ute av mors mage: Ikke lov. Hjertet slår jo, og fosteret ser ut som et barn, selv om det er veldig lite."

Jeg vet ikke når i graviditeten fosterets hjerne er så utvviklet at den kan tenke, føle, eller lignende.

"Dette handler ikke om antall barn i verden, men om hvorvidt barn som har startet livet, hjertet slår og om uker, eller måneder vil barnet være høyt elsket, skal være lovlig å drepe."

Uff ja. Det er ingen tvil om at abort er trist. Godt formulet. Men jeg mener at å ta abort før barnet har utviklet tanker, følelser, osv. er det samme som å ikke få det i det hele tatt.

Øyvind Bye sa...

intressant det du sier her Tor. for man kan ikke hevde menneskers egenverdi uten å være mot abort. Altså er ikke ditt ressonement så ulogisk.

Likevel ser du at abort er trist, og det er bra. D.V.S at du sikkert vil være enig i mye av KrF sin politikk som jobber for å begrense antall aborter, bl.a ved å legge til rette for at det skal bli letterer å bære frem sine barn.

Jeg mener at mennesket har verdi i seg selv, og at det derfor burde vært fengselsstraff for å ta abort..