mandag 24. september 2007

2000 milliarder kroner! Hvorfor ikke bare bruke i vei?

ved utløpet av august var oljefondet(statens pensjonsfond) vaere på svimlende 1.966 milliarder kroner, og regjeringen anslår at fondet i løpet av 2007 skal nå 2.160 milliarder kroner. Hvorvidt vi boer bruke mer av disse pengene er en meget intressant diskusjon.

Mange mener at vi burde investere en del av oljefondet i veier, skoler, sykehus, gamlehjem, osv. Partiene som har vaert mest giret paa dette oljefondet er Sv(foer de fikk finansministeren) og Frp, ikke saa rart siden de er sterkt populistiske. Heldigvis har de andre partiene vaert smarte nok til aa holde igjen.
Hvis Sv og Frp hadde faatt bestemme hadde kanskje pensjonsfondet vaert kjempe lite i forhold til det det er i dag.

Politikerne har for mange aar siden vedtatt en handlingsregel som sier at vi kan bruke inntil 4% av fondet hvert aar, og ofte har politikerne brukt noen mrd over dette. Saa vi bruker altsaa av oljefondet, men likevel oeker det hele tiden. Er ikke det en genial maate aa forvalte pengene paa. Vi bruker litt, men vi har fortsatt masse igjen.

En annen ting er at aa bruke store deler av oljefondet sannsynligvis ville skadet norsk naeringsliv kraftig. Vi ville faatt stor inflasjon osv. ikke at jeg vet for mye om dette, men det virker logisk at aa bruke mange penger vil foere til inflasjon, og at det ikke vil vaere bra for oekonomien.

Dessuten ville det vaert litt egoistisk aa bruke opp oljefondet naa. For det er jo ikke slik at vi har oljen for evig. Vi nyter godt av oljepengene naa i form av at vi bruker en del av de samtidig som fondet vokser. ville det ikke vaert urettferdig aa bruke store mengder av fondet med tanke paa kommende generasjoner. For det er nemlig saann at saa lenge vi bruker saa lite av fondet som vi gjoer saa vil det ikke minke paagrunn av den store avkastningen vi har paa fondet.
Aksjedelen av fondet har de siste aarene gitt foelgende avkastning:
2003 22,9%
2004 13,0%
2005 22,5%
At vi faktisk har forvaltet pengene vaare og ikke forbrukt dem gjoer at vi naa har en sikkerhet i oljefondet naar eldreboelgen kommer. Vi har vaert fornuftige, takk og lov!!

2 kommentarer:

Torbjørn sa...

Interressant. saa enig saa enig
!

hlewagastiR sa...

1. Vi har ikke nok til å dekke fremtidige pensjonsforpliktelser. Offentlig sektor er preget av overforbruk på kommende generasjoners bekostning.

2. Hvis det blir et internasjonalt krakk, er de pengene i fare.

3. Men tross alt har man vært flinke til å ikke falle for fristelseen det er å spy ut penger.