mandag 20. april 2009

tannlege og moms

De fleste jeg snakker med sier seg enig i at tannlegen er for dyr, og burde gjøre som en del av det vanlige helsevesenet. Jeg kan ikke skjønne hvorfor man skal være nødt til å betale skjorta av seg for tannlegeregninger når man ikke må det for helse ellers.
Noen argumenterer mot, med at prisene virker avskrekkende, slik at folk tar vare på helsa si. Når dette argumentet kommer opp, bringer det ofte samtalen inn på det interessante spørsmålet: Er det rettferdig at skattebetalerne betaler helseregningene til de som blir syke p.g.a røyking, er det rettferdig at skattepenger brukes på de som blir syke p.g.a ingen fysisk aktivitet, er det rettferdig at vi betaler for de som blir syke p.g.a alkoholmisbruk??
Jeg tenker at i et optimalt samfunn har man kjærlighet til sine medmennesker og vil derfor med glede hjelpe noen som har komme skjevt ut, selv om det er deres egen feil. For det er ikke til å skyve under en stol at regningen for helsevesenet kunne vært utrolig mye mindre dersom ingen røyket, alle spiste sundt og trente godt. Norge bygger skattesystemet på solidaritet, og vi bør alle være glade for at hva man får i hjelp ikke bare er avhengig av hva man får til. Blandingsøkonomien og høyere skatt for de som tjener mye, og lavere for de som tjener lite, er genial såvidt jeg vet.

En ting jeg stilller spørsmålstegn med er hvor vanskelig det kan være i Norge å drive f.eks en kafè. Dersom man på et mindre sted som f.eks Haugesund, eller Stord vil drive en kafè, og gjør det bra, tror jeg(men er ikke helt sikker, da jeg kjenner bare noen få som driver kafe) du kan være sikker på at du likevel ikke gjør gode penger på det. Du må tvert imot jobbe veldig mye for i det hele tatt å få det til å gå rundt. Dette tror jeg har en nær sammenheng med at staten tar inn 25% moms på alle inntekter kafèen får inn. Jeg stiller meg spørrende til om en slik moms er tjenelig for noen???

8 kommentarer:

Marit Bye Vassli sa...

Veldig interessant debatt!

Øyvind Bye sa...

ja, lurer på hvorfor det skal være nødvendig å ha 25% moms på kafè salg. Alt er jo fra før av kjøpt inn og betalt moms på, og så skal pengene betaler skatt av når de skal taes ut i lønn. Det går sikkert greit i de største byene der man får kunder uansett, men på mindre steder er det hardt, og jeg lurer på om det burde vært litt lettere..

Andrea sa...

Går det ikke så greit på kafeen likevel eller? ;)

Øyvind Bye sa...

det går veldig greit å jobbe på kafe.. men hvis man ønsker å drive kafe må man jobbe stein hardt, og man får liksom ikke igjen for innsatsen sin. Blir som sagt litt anderledes i store byer, der man får fullt av kunder uansett..

Roger Drange sa...

Øyvind: No er strengt tatt ikkje alt innkjøpt materiale betalt moms på av kafèen. Momsen vert trekt frå for foretak, slik at dei ender opp med å ikkje betala moms. Det er forbrukaren som til sjuande og sist betalar momsen. Og den blir berre betalt ein gong.

Forøvrig er eg einig i det du skriv. Kvar tenkjer du staten skal ta inntektstapet sitt inn att forresten?

Øyvind Bye sa...

ok, interessant.
inntektstapet kunne jo fort blitt snudd til en inntektsvinning når det gikk bra med kafèen og de kunne ansette flere og det bl.a annet kom inn mer skatt, så kunn coca cola, bama og alle de andre ansette flere siden kafèen kjøpte mer varer av de osvv...

vet ikke om det hadde fungert, vet bare at det er hardt å drive og at det virker litt rart, mens staten på den andre siden har råd til en hel masse offentlige stillinger hvor man får overtidsbetalt for hver eneste time man jobber over 100%, legger man på den andre siden ikke til rette for at de som skaper noe positivt skal kunne tjene noe på det. Hadde en kafè eier som si jobbet 170% jobbet i det offentlige hadde han fått utbetalt utrolig mye penger for alle timene han jobbet, når han/hun derimot jobber og skaper noe får han/hun knapt nok igjen for det økonomisk.

Bildet er selvfølgeiig mye mer komplisert enn som så, men det ligger noe i det...

Elgen sa...

Vel, det er en grunn for at entreprenooraktiviteten er langt mindre i Norge enn i f. eks. USA...

Anonym sa...

veldig interessant, takk