onsdag 3. oktober 2007

Er det bare tull at blogal oppvarming er menneskeskapt?

Taleren vi har denne uken på dtsen er en av de beste jeg noen gang har hørt.
I dag påstod han at globaloppvarming ikke er menneskeskapt og at alt er opphauset i media.
Jeg skal ta en prat med han om det i morgen, og han skal forklare meg teorien sin.


Forhåpentligvis skal jeg skrive om saken igjen etter at jeg har pratet med fyren, men inntil da slenger jeg ut spørsmålet: Er det bare tull at global oppvarming er menneskeskapt??

10 kommentarer:

hlewagastiR sa...

Det er det mange flere som mener enn det man hører i mainstream-media i Norge, ja!

hlewagastiR sa...

Mange mener at opphausingen av menneskeskapt oppvarming er et grep statsledere gjør for å få tilgang til flere skatteinntekter, eller for at man skal kunne legge så mye co2-avgifter på kinesiske varer at de ikke lenger kan utkonkurrere vesteuropeiske varer. Bare så synd det er så lite om det på Nrk. Selv tror jeg det dels er menneskeskapt, men siden jeg ikke er fagmann, skal jeg mene lite om det.

Anonym sa...

man burde tenke miljø uansett, selv om problemet er menneskeskapt eller ei. Det burde ikke være en giga-trussel før folk innser at de må være miljøvennlige.

man burde ikke la tvilen komme sløseren til gode...

Øyvind Bye sa...

foeler litt det samme som deg Tore.. er liksom saa vanskelig aa vite, naar noen forskere sier en ting og noen noe annet..

Enig Linda. Men naar det kommer til f.eks middels viktige flyreiser vil det vaere uaktuelt aa fly hvis konsekvensene er saa store som mange sier, mens hvis global oppvarming ikke er menneskeskapt vil det vaere uaktuelt aa ikke fly.. saa det er viktige saker dette her..

hlewagastiR sa...

Linda har et poeng: "Betre føre var enn etter snar."

Anonym sa...

I denne saken er det to spørsmål som er viktige å stille seg:

1. Er det virkelig fornuftig å bruke ufattelige mengder ressurser i et forsøk på å hindre en potensiell klimakrise?

Sett at majoriteten har rett: Menneskapt global oppvarming er en reell trussel for vårt fremtidige klima. Dette vil muligens medføre at hundretusenvis, kanskje millioner av menneskeliv vil gå tapt. Men hva hvis de enorme mengdene ressurser, som da brukes for å hindre dette utfallet, hadde blitt brukt på å redde menneskeliv nå istedenfor? Mange millioner mennesker dør hvert år av sykdommer som kunne blitt hindret, hadde man bare brukt ressurser på å gjøre noe med det. Hvorfor skal vi da bekymre oss om en mulig fremtidig klimakrise, som kanskje vil ta live av noen hundretusen menneskeliv, når vi i dag har et tydelig mye større problem med å bekjempe verdens fattigdom og sykdommer? Kanskje er folk mer bekymret over global oppvarming fordi det faktisk kan ramme dem selv. Kanskje gjør noen en god jobb i å lure oss(dette med flere skatteinntekter, CO2-avgifter på kinesiske varer, som Tore skriver om).

2. Øyvinds spørsmål: Er det bare tull at global oppvarming er menneskeskapt?

Vel, global oppvarming er uansett ikke bare menneskeskapt, det må vel alle være enige i. Spørsmålet er hvor mye som egentlig er menneskeskapt, og her er det utrolig store forskjeller i meninger blant forskere. I norsk media møter vi aldri spørsmål rundt saken lengre. Politikerne er overbevist. All tvil er liksom borte. Det er bevist: Menneskeskapt global oppvarming er farlig og vil ødelegge fremtiden hvis vi ikke gjør noe med det!
Men det finnes altså forskere med helt andre meninger enn de vi hører til vanlig. Disse forskerne er bl.a. kritisk til hvor mye som er menneskeskapt, og hvor mye CO2-mengden i atmosfæren faktisk har å si for den globale oppvarmingen. Mange mener at ca 0,05% av gassene i atmosfæren er CO2. En ubetydelig mendge altså. Og menneskeskapt CO2 er da en enda mindre prosentdel igjen av disse 0,05%. Mange av de samme som mener dette, mener naturligvis også at det er andre ting som påvirker temperaturendringen på jorden. Bl.a. er solaktiviteten en veldig viktig faktor. De mener også at det er lite og ingenting mennesker kan gjøre for å hindre global oppvarming. Dersom vi ser på de store forskjellene i meninger rundt denne saken, er det ikke rart vi blir forvirret. Folk flest er ikke fagfolk på dette området, og kan ikke si en ting om saken. Uansett hva vi ender opp med å mene, så kan vi ikke være sikker. Problemet er at vi ikke vet hva som er sant og ikke sant. Vi må liksom gjette.

(Ny britisk dokumentar med et kritisk syn til menneskeskapt global oppvarming: "The Great Global Warming Swindle")

hlewagastiR sa...

Takk til "boge" for klargjørende innlegg. Norske medier er forresten utrolig selektive i mange saker.

Øyvind Bye sa...

Takk for intressant innspill Boge..
Lars Helge regner jeg med..
Men en ting maa jeg spoerre deg om.
Er det dyrt aa ikke ta fly, dyrt aa bygge togbane, dyrt aa sykle framfor aa ta bilen, dyrt aa spare stroem?

Øyvind Bye sa...

Takk for intressant innspill Boge..
Lars Helge regner jeg med..
Men en ting maa jeg spoerre deg om.
Er det dyrt aa ikke ta fly, dyrt aa bygge togbane, dyrt aa sykle framfor aa ta bilen, dyrt aa spare stroem?

Anonym sa...

blogal oppvarming maa vel vaere overdreven bruk av internett..
Boerge i Frankrike