tirsdag 19. juni 2007

Hva vil Notodden kommune med miljøpolitikken sin?

Jeg skrev et leserinnlegg til lokalavisa. Tenkte det var av en viss interesse for spesielt interesserte. God lesning!


15. Februar leverte Tor Andrè Ljosland(Krf) en interpellasjon til Notodden kommunestyre om at alle husstander i Notodden skulle få tilsendt "nei takk til reklame klistremerker", som man kan klistre på postkassene sine for å reservere seg mot reklame. Ordføreren besluttet at saken skulle avgjøres i formannskapet.
Mengden av uadressert reklame som havner i postkassene våre har økt drastisk de siste årene. Faktisk får hver husstand ca 30kg med uadressert reklame i postkassen hvert år. Noe som utgjør hele 150 tonn reklame, bare i Notodden. Dett er et stort miljøproblem. I tillegg er det store utgifter i forbindelse med transport, noe som utgjør et samfunnsøkonomisk problem.
Om man virkelig ønsket å komme dette problemet til livs burde sentrale myndigheter vedtatt at husstandene ikke hadde mottatt uadressert reklame, og at de som ønsket dette aktivt måtte be posten om dette.
Forslaget om å sende klistremerker til alle husstander er noe kommunen kan gjennomføre og som hadde spart miljøet for mye søppel, og det hadde vært lett å gjennomføre praktisk. Problemet ligger utrolig nok hos flertallet av politikerne på Notodden. Jeg er lei av store ord. Alle partier er enige om at klimatrusselen utgjør en fare og at vi må ta den seriøst, likevel stemte representantene fra Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet mot Krfs forslag i formannskapet. De eneste som stemte for var Krf og Solidaritetslistas representanter. Vi må være villige til å gjøre enkle grep for å spare miljøet. Når ikke engang enkle tiltak som å sende ut enkle klistremerker for reservasjon mot reklame kan vedtas, hva er det egentlig politikerne mener med at vi skal ta miljøutfordringene på alvor? Jeg kunne godt tenkt meg å høre en seriøs begrunnelse for ikke å gjennomføre dette enkel og billige tiltaket for å spare miljøet for store mengder søppel.

En annen ting som er interessant å merke seg er at ordfører Bjarne Bakken i sitt svar til Tor Andrè Ljosland er svært positiv til interpellasjonen i kommunestyret. Han trekker fram mange gode argumenter for at forslaget bør gjennomføres. Blant annet det faktum at 25-30% av reklamen går direkte i søpla. Han trekker også fram at mange andre kommuner har gjennomført tiltaket. Videre trekker får vi høre at Posten er positiv til prosjektet og at naturvernforbundet i Hordaland har blitt kontaktet. Fra Hordaland hører vi at avfallsmengden har blitt redusert. Utrolig nok kommer bakken og AP med følgende innstilling til formannskapet i Notodden kommune: "Det er opp til den enkelte innbygger å kontakte Posten for å reservere seg mot uadressert reklame – eget skjema ved Posten". Hva er dette for noe? Når ikke et enkelt tiltak som dette kan gjennomføres beviser AP, H og FRP at de gir blaffen i miljøet. Disse partienes miljøpolitikk er ikke mer enn tomme ord.
Øyvind B. Vassli Krfu

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastisk bra innlegg Øyvind!
Eg kjenne eg blir litt stolt inni meg, av deg! ;)
Stå på!

Anonym sa...

Vert nok ikkje noko kommunestyre på meg. Ikkje har dei lista, og ikkje skal eg vera her til neste år. Men eg ser ikkje bort i frå neste kommunevalg igjen då ;)

Anonym sa...

står du på den da?