lørdag 16. juni 2007

sløsing med papir! Jorda forgår!


La oss si at det var 40 000(vet ikke det nøyaktige tallet, men tror det var over 40 000) elever oppe til 2 eksamener hver i norsk skriftlig i år. Jeg har regnet ut at på disse to eksamnene fikk hver elev utdelt 4 unødvendige ark. Dersom ganger 4 med 40 000 finner vi ut at den norske skole har brukt 160 000 flere ark enn det som var nødvendig, og det bare på norsk skriftlig eksamen. I tillegg var alle elevene oppe i en eksamen til skriftlig, la oss si 50 000 unødvendige ark. Så har vi de andre klassene på videregående som også har eksamen. Når vi også tar ungdomsskoleeksamen, privatisteksamen og eksamen ved universitet og høyskoler med i regnestykket tror jeg vi snakker om millioner av unødvendige ark som forbrukes hvert år.

En annen ting er at hver nordmann i snitt bruker 52 lag med dopapir per dag. Detter er dersom du regner litt på det: 52x4milll, noe sånt som 200 millioner lag med dopapir hver dag. Også her viser det seg at mange bekker små blir en stor å. Dersom alle senker dopapir forbruket sitt med 10 lag per dag vil årsforbruket på dopapir i Norge gå ned med. 40x356 ; altså 14240 millioner lag.

Et annet eksempel på ressurssløsing i verdens rikeste land er all den elendige reklamen vi får i posten hver bidige dag. Jeg mener at hver enkelt nordmann har et ansvar for å stenge posten sin for reklame. Jeg skal ikke begi meg ut på noe regnestykke når det gjelder reklame forbruket, men jeg er overbevist om at eksamenspapir og dopapir betyr lite i sammenligning.
Ord strekker ikke til når jorden forgår. Vi trenger handling. Jorden blir ikke reddet av at folk sier de skal gjøre noe.

Konsekvensene av et slikt papirforbruk er sikkert ikke de største dersom vi ser litt stort på det, poenget er at alle monner drar. Og det er mange negative konsekvenser for miljøet som følger av høyt papirforbruk. Tenk bare f.eks på all energien som går med til å utvinne alt papiret. Dersom vi ikke handler på et område, gjør vi det heller ikke på et annet.

Vi har et ansvar folkens. Vi må bry oss!

4 kommentarer:

Lindabk sa...

Det var drastiske tall du kommer med her. Hadde aldri trodd slikt om dopapir!

Øyvind Bye sa...

nei det hadde ikke jeg heller.
Men det er ganske sjokkerende hvor lite som skal til før vi faktisk utretter en forskjell..

Aina sa...

ja d ska lite t før ein kan forandra på ting.. Problemet e at ein aldri klara å byrje nokon plass..

Joakim sa...

ja, enig med deg aina!