tirsdag 15. juli 2008

Diskriminerer barn, vil nå også diskriminere leger!!

I debatten om den kjønnsnøytrale ekteskapsloven som nå er vedtatt bestemte både de rødgrønne politikerne og de fleste store medier i Norge seg tidlig for hva som var ”riktig” å mene. Derfor er det ikke overraskende at sterke krefter nå jobber hardt for å begrense legers rett til å reservere seg mot å utføre assistert befruktning. Reservasjonsretten som fikk støtte fra KrF, FrP, Høyre, Venstre og Sp i stortinget var viktig for at Sp ville stemme for assistert befruktning for lesbiske. Likevel sier Trond Lode(Sp) nå at han mener leger som vil reservere seg heller burde finne seg en annen jobb. Dette er diskriminering av leger!

Og det er ikke bare Lode som kritiserer reservasjonsretten, TV2s lesbiske programleder Cathrine Riis Lilleaas, president for Den norske lægeforenig Torunn Janbu og Aps stortingsrepresentanter Anette Trettebergstuen og Kari Henriksen er bare eksempler på folk som har uttalt skepsis mot at leger skal få reservere seg. (Trettebergstuen sier hun er veldig skuffet og at leger med dette får mulighet til diskriminere homofile.) Ap-representantene mener assistert befruktning av lesbiske er helsehjelp, og dermed kan ikke leger reservere seg. Det er sant at det blir feil dersom leger skal reservere seg mot å gi helsehjelp, men som fertilitetslege Øyvind Magnus sier til Vårt Land 11.07 "Jeg utdannet meg som lege for å hjelpe mennesker som er syke, ikke for å bedrive sosialtjenester". Barnløse par av ulikt kjønn som mottar hjelp til å få barn, får hjelpen fordi de av medisinske årsaker ikke kan få barn. Enkjønnede par får ikke barn pg.a sosiale årsaker. Assistert befruktning av lesbiske kan ikke kalles helsehjelp, og dermed er det urimelig å tvinge leger til å utføre det. Øyvind Magnus frykter å bli tvunget til å utføre assistert befruktning. Dersom han mister jobben som følge av sitt synspunkt, vil han gå til rettsak, om nødvendig til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Fra mitt synspunkt har politikerne som vedtok den kjønnsnøytrale ekteskapsloven allerede begått en stor feil bl.a ved å frata barn rett på far. Når de nå også kjempe for å begrense reservasjonsretten for leger mister de all troverdighet som ”forkjempere for de svake”. De kjemper kun for de homofiles rettigheter, og gir nærmest blaffen i barna og nå også legene.

Dersom norske myndigheter skal tvinge leger til å gi sosialt betinget legebehandling som strider mot legens etiske forståelse av legeyrket, er vi på vei mot et meningsdiktatur i Norge. Det er en skam for et land som påberoper seg å være demokratisk.

2 kommentarer:

Sondre Olsen sa...

jeg er så enig med deg, øyvind. keep up the good work. du kommer ikke til helgen altså? vi blir en god gjeng. blir snadder

Øyvind Bye sa...

kommer nok ikke, skal jobbe også skal jeg til Ål.

hva slags snadder skal dere ha?