søndag 22. juli 2007

Hva mener partiene egentlig? Sp del 4.


Fant ut at jeg måtte gjøre denne spalten mer spennende. Jeg liker ikke helt tanken på å "kommersialisere" innleggene, men det må til ser jeg, alt for lange og kjedelige innlegg om politikk har en alt for smal "lesernisje". Denne gange vil jeg derfor kun publisere en liste med noen punkter jeg syns er intressante å merke seg. Nedenfor finner du mine kommentarer. Heng med!

Senterpartiet vil:

  1. • øke pappapermisjonen til minst ti uker gjennom å forlenge den totale permisjonstida.
  2. • videreføre kontantstøtteordningen. Når målet om full barnehagedekning er nådd, målrette den mot familier der en av foreldrene er hjemme med barn under tre år.
  3. • innføre lik egenandel for sterilisering av kvinner og menn.
  4. • forbedre tilbudet til fødende kvinner vesentlig, bl.a. ved alle skal ha mulighet for en ukes opphold knyttet til fødeavdelingen ved fødsel.
  5. • styrke arbeidet for å redusere bruk av rusmidler, bl.a. i samarbeid med ungdomsorganisasjonene.
  6. • gi omsorgslønn for pleie av eldre, syke og funksjonshemmede.
  7. • lovregulere bruk av organer og vev fra døde personer.
  8. • gi unge rusmisbrukere som er motivert for behandling et behandlingstilbud innen to uker, samt et akutt-tilbud som inkluderer mulighet for overnatting.
  9. I årene framover vil antallet personer over 50 år øke med 50 %, mens tilveksten under 50 år blir 1 %.
  10. • gi deltidsansatte fortrinnsrett ved stillingsutvidelse i offentlig sektor.
  11. fjerne video- og dataspill med spekulativt volds- og sexinnhold gjennom konsesjonsordninger og forhåndskontroll.
  12. • opprette en egen ungdomsavdeling i fengslene, slik at ungdom slipper å sone sammen med hardbarka kriminelle.
  13. • si opp Schengenavtalen.
  14. • innføre språktest for å få innvilget norsk statsborgerskap.
  15. • støtte samiske kvinners internasjonale arbeid for å bedre levekårene for kvinner i urbefolkningene.
  16. • vri våre internasjonale styrkebidrag mer mot rene FN-operasjone
  17. • at personell som deltar i internasjonale operasjoner må få tilbud om psykiatrisk/ psykosomatisk oppfølging under og etter tjenesten.
  18. • at Norges utviklingsbistand skal være minst 1,5 prosent av BNI og at støtte til FN skal utgjøre minst 50 prosent av bistanden.

1. Det er viktig at foreldrene får muligheter til å bruke mer tid med barna sine.
2.Noen politikere i Sp sår i disse dager tvil rundt dette spørsmålet.
5. Dette var helt ekstremt lite konkret, hvem er vel ikke enig i at vi skal styrke arbeidet. På grensen til latterlig å ha med dette punktet i programmet.
6. I ugpkt. er jeg en varm tilhenger av omsorgslønn.
10. Over 100 000 personer i Norge jobber ufrivillig deltid, selvfølgelig skal de få førsteretten på større stillinger.
11. Ja, for dette ha vi ingen ting å tape på.
13. Vet ikke hva denne avtalen går ut på en gang, men har hørt om den mange ganger.
16. hvorfor skal vi da være medlem av NATO?
17. Vel og bra med 1,5%, men jeg syns personlig at vi burde gi mer, opp mot 10% kanskje...
Dett var dett.

8 kommentarer:

hlewagastiR sa...

10 % til u-hjelp... Tja, nobelt nok, Øyvind, men da havner vi i en absolutt særklasse blant vestlige land, minst ti ganger mer enn de andre. Andre kan da bruke pengene på tiltak vi må kutte i, og Norge blir da et mindre attraktivt land, m.a. fordi skatter og avgifter må økes og infrastrukturen blir verre enn den allerede er.

Øyvind Bye sa...

hva er galt med å havne i en særklasse hvis vi skiller oss ut på en positiv måte. Om prisen vi må betale for å hjelpe de fattige er at vi blir mindre attraktive så ja vel, da får vi bli mindre attraktive...

hlewagastiR sa...

Naivt, Øyvind. En dårligere velferdsstat vil ramme de fattigste her hjemme, ikke de rikeste. Men hva skriver Sp om å la u-landene slippe til med varene sine? Det er jo bedre enn almisser...

Øyvind Bye sa...

Senterpartiet støtter en grunnposisjon i WTO-forhandlingene som innebærer avvikling av eksportstøtte samt en todeling av internstøtten til landbruket, der produksjon for innenlands forbruk behandles annerledes enn eksportrettet produksjon. Senterpartiet er imot eksportstøtte.

Sp vil:
- at alle former for eksportstøtte og dumping av matvarer må opphøre.
• at Norge skal trekke alle krav rettet mot utviklingsland i GATS-forhandlingene i WTO.
• at Norge må være pådriver for å reformere WTO i en mer åpen og demokratisk retning.
• legge bedre til rette for at varer som både rike og fattige land produserer, blir importert fra de fattigste landene (MUL).

Men hva de vil gjøre i praksis er vanskelig å si. At de vil sette u-land foran norske bønder har jeg svært vanskelig å se for meg. Uansett har jeg alt for lite kunnskaper om handel til å egentlig si noe særlig. Det jeg vet er det ser ut til å være liten vilje fra politikerne til å iverksette de tiltakene som trengs for å virkelig slippe de fattige landene til, inntil det skjer må vi også være med å gi mye i bistand. Fns generalsekretær sa tidligere i år at tusenårsmålet om å halvere ekstrem fattigdom innen 2015 ikke kan nåes hvis ikke de rike landene gir mer i bistand. Og vil du ikke si Tore at det er egoistisk å sette Norge foran andre land, bør ikke Norge være opptatt av å hjelpe verdens fattige like mye som å bevare vår egen velstand??

Lindabk sa...

Du er særs politisk du Øyvind. Hva skjer når du drar utenlands og ikke er like "norsk" lengre? Kommer du til å sette deg inn i politikken der nede`?

Øyvind Bye sa...

hehe. Nå ble jeg glad Linda. Aldri før har jeg blitt kalt "særs politisk", og det er mulig det stemmer..

Tror nok ikke jeg kommer til å drive så mye med politikk i Australia, det blir det nok ikke tid til, men når jeg kommer til Norge er det godt mulig jeg blir å finne i politikken.

Politikk er forresten uhyre viktig. Det er helt utrolig hvor mye rart politikerne sitter og bestemmer som går langt over hodene på oss. Så vi må henge med..

Lindabk sa...

men ekspertene styrer politikerne igjen, som sikkert også er styrt av investorer og andre rike folk.. så det er nok flere som sitter med makt i Norge.

Og den vanlige mann i gata som stemmer på valg da selvsagt!

Øyvind Bye sa...

ja helt klart. Både penger og kunnskap er makt...
Men selv om byråkratene sitter med mye makt, tror jeg det er politikerne som har siste ordet i de fleste saker. Eller så er det pengene da, men det blir ikke direkte makt..