mandag 9. juli 2007

Hva mener egentlig partiene? Senterpartiet del 1.

Nå har jeg 2 filmer jeg kan se, men jeg klarer ikke stoppe å lese partiprogam, det er så uhyre intressant.

Senterpartiet står for tur. Regjeringspartiet som befinner seg i sentrum i politikken. Sp er distriktenes venn og har samarbeidet med Krf i sentrumsregjering tidligere. Veldig synd at vi ikke har et slikt regjeringsalternativ lenger, da det var den beste regjeringen vi har hatt på lenge.


Jorden er ikke noe vi har arvet fra våre forfedre, vi forvalter den for våre etterkommere. Langsiktige hensyn til naturgrunnlag og miljø må derfor overordnes andre og mer kortsiktige hensyn. Utviklingen skal være bærekraftig, slik at vi dekker dagens behov uten å ødelegge framtidige generasjoners mulighet til å få sine behov dekket.

Her svikter det litt. Regjeringens klimamelding er ikke bærekraftig, den er handlingslammet..

Farvel til nøytralitetenÅ ville noe med Norge innebærer først og fremst å utfordre de nøytrale i norsk politikk og samfunnsliv. Nøytralitet er et kjennetegn for en politikk som kun overlater til markedet å mene noe om hvilket næringsliv vi skal ha, hvilken kultur som skal prege våre liv, hvor folk skal bo, hvilken velferd vi skal ha. De nøytrale dekker seg bak ønsket om mangfold, men høster det motsatte. De nøytrale er ikke i stand til å ville noe med Norge – de har overlatt til markedet å bestemme hvordan Norge skal være.

Ja her ser vi kanskje den største forskjellen på FrPs og SPs politikk.


KulturkampenSentraliseringen har skapt en stadig mer selvbevisst urban elite som framhever en bestemt type byliv og livsstil som det framtidsrettede, nært knyttet til bestemte typer stillinger og næringer. Dette i motsetning til distriktslivet og næringer i distriktet som gjerne blir framstilt som noe som hører fortiden til, eller i beste fall noe eksotisk og dermed politisk uforpliktende.Med den styrke disse holdninger etter hvert har fått i dominerende miljøer, er det på høy tid at også disse kreftene blir utfordret på hva de vil med Norge. Den konflikten mellom by og land som blir forsøkt etablert av disse miljøene, avviser Senterpartiet.


Jeg er ikke helt sikker på hva SP mener her, men dette er sentrale deler av SPs politikk. Distriktene i fokus.


Senterpartiet vil at Norge skal bruke de mulighetene vår frie politiske stilling gir oss til å føre en aktiv internasjonal politikk. Vi vet at Norge utenfor EU kan gi viktige bidrag internasjonalt – hvis vi vil. Mer enn noen gang trengs det at også land som Norge fastholder forsvaret for folkeretten, menneskerettighetene og en solidarisk politikk for å gjøre verden mer rettferdig.


Ja, vi må ikke for en hver pris følge USA i utenrikspolitikken.. Enig i at vi må benytte vår frihet og mulighet til å gå foran som et godt eksempel, noe vi bare til en viss grad gjør med dagens politikk...


Senterpartiets politikk bygger på desentralisering av ansvar og myndighet.


Senterpartiet vil

• aktivt arbeide imot at Norge blir medlem av Den europeiske union.

• erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale og supplerende samarbeidsavtaler mellom Norge og EU.

• gå imot forslag til endringer i Grunnloven som vil gjøre det enklere for Stortinget å melde Norge inn i EU.

• grunnlovsfeste rådgivende folkeavstemminger. Slike avstemminger bør brukes i spørsmål av vidtrekkende nasjonal betydning.

hm....


Senterpartiet er imot en liberalisering av pornografilovgivningen.

Det er bra!!

Vi bor i et langt og spredt bebodd land. I Norge bor det 14 personer i snitt per km2, i EU-landene bor det i snitt 137 personer per km2. Vi har valgt å ta hele landet i bruk for å utnytte ressursene og mulighetene landet gir oss. Dette har gitt oss store inntekter og en noenlunde lik økonomisk utvikling i alle deler av landet.


Jammen har vi god plass.


For å nå målet om Europas beste infrastruktur, mener Senterpartiet at landet står overfor følgende hovedutfordringer:

→ Gode veier i hele landet

→ Sikre gode kollektive løsninger både i by og bygd

→ Få mer godstrafikk over på bane og båt

→ En tryggere og mer miljøvennlig transportsektor

→ Sikre posttjenester og breiband i hele landet


Det høres svært bra ut, men det gjør jo stort sett alt som står i partiprogrammer..

Riksveiferjene er å regne som del av veinettet og bør derfor i prinsippet være gratis, slik de er det i Finland og Sverige.

Her må jeg nok en gang si: Ei ferge er ei ferge. Nordmenn har råd til å betale for å
kjøre båt.

sp vil:

- legge til rette for økt bruk av bestillingsbusser/bestillingsdrosjer for å ha kollektivtilbud i områder med mindre trafikkgrunnlag.

- gi ungdom tilbud om transport hjem fra bygde-/kommunesenteret, for eksempel gjennom ordningen ”Trygt hjem for en femtilapp”.


Ikke så dumme tiltak dette.


Sjøtransporten har de senere årene fått et økt antall nye og økte gebyr og avgifter i statlig og kommunal regi. Dette kan true sjøfartens konkurranseevne overfor transport på vei og i lufta. Også denne transportåra må sikres bedre enn en ser i dag, og det må legges til rette for at transport på kjøl blir en naturlig del av infrastrukturen.


Miljøvennlig transport er bra.. Men hva er "transport på kjøl"?


Toget må ha et stoppmønster som gir de reisende et godt tilbud.

Ja. Det virker meningsløst å ikke kunne ta et tog som går forbi dit du skal fordi det ikke stopper.. F.eks toger til fra Bergen til Voss, som ikke stopper i Arna for avstigning.


Sp vil:

- sette i gang planlegging av jernbane mellom Narvik og Tromsø.


Uten at jeg skal påstå at jeg har store kunnskaper på området tror jeg at jeg støtter jernbane i nord. Tog er svært miljøvennlig og sikkert. I tillegg kan man jobbe på tog.


Sp vil:

-redusere billettkostnadene i de deler av landet som er avhengig av fly på grunn av store avstander. Bevilgningene til statlig kjøp av flytjenester må økes for å redusere billettprisene på kortbanenettet.


Dypt uenig. Flytrafikken står for store utslipp av klimagasser. Det skal være dyrt å fly. Sats heller på buss, tog, båt... Hvis man virkelig må fly er man villige til å betale litt for det. Dersom det går utover distriktene er det synd, men miljøet må gå først.. Norge må som SP har programfestet, gå foran som et godt eksempel.


Senterpartiet vil:

• ha større satsing på trafikkopplæring og gjøre det billigere for ungdom å få førerkort.

• innføre trafikalt grunnkurs som valgfag.


Faktisk enig. Det er for dumt at penger skal stoppe skikkelig kjøreopplæring. I tillegg bør det bli innført en ny type førerprøver hvor man testes over lengre tid, slik at man virkelig får luket ut de dårlige sjåførene. Slik ordningen er i dag er det i stor grad tilfeldig hvem som består førerprøven og slik sett oppfyller den ikke den funksjonen den er ment å gjøre.

Mer om senterpartiets politikk kommer senere! Partiprogram er intressant!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kjempe bra at du gjer detta Øyvind! trur faktisk det er fyrste gong eg les i eit anna parti sitt partiprogram - bortsett frå ap sitt.

"transport på kjøl"- betyr transport med båt. Kjølen er understellet på båten ;)

Øyvind Bye sa...

Takk Maria! Logisk nok.

hlewagastiR sa...

Legg merke til at mykje av det som stend i partiprogram er "rundt". Her stend lite konkrete tal t.d. Elles er det m.a. Senterpartiet me kan takka for at kommunesamanslåing er lagd på is, slik at me i overskodeleg framtid må betala for eit unaudsynt stort byråkrati i staden for at dei same resursane kunne vore nytta til hender i eldreomsorgen eller lærarar i skulen.

Øyvind Bye sa...

ja det har jeg faktisk merket meg allerede. Akkurat der er FrP mye flinkere. Veldig mye i deres program er konkret. Dette gjør også Sps program til mye kjedeliger lesning enn FrP sitt..

Synd det med kommunesammenslåing. Poenget med at beslutningene skal taes lokal høres også bra ut, men lokalpolitikerne er ikke alltid så dyktige.. Ofte er det mangel på engasjerte folk. Da hadde det vært bedre med færre kommuner.