mandag 2. juli 2007

likegyldighet dreper!

Det er ikke bare de som mobber som gjør noe galt, også de som ser på er medskyldige. Det samme gjelder i forhold til fattigdom, miljø, kjønnsnøytral ekteskapslov osv, osv..
Vi har alle muligheter til å påvirke. Bare i hverdagen kan vi gjøre mye. Tenk bare på hvor mye det betyr for en person hvordan du møter han. I tillegg kan nevnes alle muligheter vi har til å påvirke ved å gi penger, melde oss inn i organisasjoner osv.. Det jeg vil skrive om nå er en mulighet vi har til å vise at vi bryr oss som jeg tror er alt for undervurdert: Leserinnlegg.

Hver dag dumper det inn aviser i de aller fleste norske hjem. Det vanligste sånn som jeg har oppservert er å holde lokalavisa og kanskje en avis til. Så til det oppsiktsvekkende som har gått opp for meg; Vi har muligheten til å skrive i disse avisene. Det er bare å skrie hva som helst og sende det inn. Lokalavisene er i denne sammenheng spesielt interessante fordi de ikke mottar så mange leserinnlegg. Faktisk er det veldig store sjanser for at innlegget ditt vil komme på trykk dersom du sender inn et noenlunde seriøst leserinnlegg til din lokale avis. ’

Og man må ikke skrive om politikk. Bare du mener noe om en sak kan du skrive leserinnlegg om det. Så lenge innlegget er av en viss seriøsitet er det meste lov. Alle mener noe, hvorfor ikke få det på trykk.

En teori jeg har tenkt litt på går ut på at dersom flere ”vanlige” folk, som ikke er så inn i politikken skriver leserinnlegg vil interessen for å lese leserinnleggene også øke. Nå er det kanskje flest politikere som skriver og flest politikere som leser innleggene. Kanskje hvis flere ”vanlige” folk skrev leserinnlegg ville vi helt sikkert fått flere ”vanlige” lesere også.

5 gode grunner til å skrive leserinnleg:

Avisene kommer ut til mange tusen mennesker og du kan påvirke.
  • Du får god skrivetrening.
  • Du blir nødt til å sette deg skikkelig inn i en sak.
  • Store muligheter til å komme i kontakt med folk gjennom innlegg.
  • Alle har muligheten men det er så få som benytter den at innlegget ditt har svært store sjanser for å komme på trykk i lokalavisa di.

    Her kommer noen leserinnleggtips.

  • Vær saklig, ikke sleng ut anklager og påstander uten at du er sikker på at det du skriver er sant.
  • Legg litt arbeid i gode formuleringer og variasjon i språket.
  • Skriv om det du har lyst til, kanskje er det er det et triks å skrive når du blir provosert.
  • Diskuter saken du skriver om med minst en person før du skrier innlegget.
  • Skriv aldri noe du ikke kan forsvare hvis noen f.eks konfronterer deg på gata.
  • Få noen til å lese gjennom innlegget ditt før du sender det inn(jeg kan godt lese gjennom hvis noen skriver noe)

    Vi lever i en syk verden full av urettferdighet. Leserinnlegg er en av mulighetene vi har til å si fra at vi ikke syns det er greit. Mange stemmer blir til et kor. Vi må stå sammen i kampen for en bedre verden.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.

Anonym sa...

Bra Øyvind! Leserbrev er virkelig en fin ting! Når man sender ut, er det lurt å sende til en og en avis i slengen. De fleste avisene ønsker ikke å trykke innlegg dersom de ser at det er sendt til flere aviser!
Gode tips du kom med! Sommeren er en fin tid å sende leserinnlegg, agurktid og greier!

Lindabk sa...

Smart du..

mari sa...

Ditte va litt arti å lese, for i går va ej litt provpsert over nokke. Ej la ut i det vide og det breie til min far. Far sa: kanskje du ska skrive et leserbrev eller nokke slikt?

Øyvind Bye sa...

dersom jeg sender til en lokalavis og en riksavis, går det fint tror du elisabeth?

Øyvind Bye sa...

hva var det du ble provosert over Mari?

therese sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Ingebjørg sa...

du kunne vå norsklærar, øyvind!

heilt einig forresten. som i det meste du skriv:) huske eg va so flau ein gong fordi mamma skreiv eit lesarinnlegg i lokalaviso som va skikklig brennandes. huske ik heilt ka eg va flau for, men trur det hadde noe med at ho skreiv halleluja!! og greie... dei kristne rundt oss digga vilt det ho skreiv, resten hørte ho ingen ting i frå. men nothing vende jo tomt tilbake, so...)
e stolt øve mamma når eg tenke tebake på da!:)

Joakim sa...

ja, det å skrive i aviser er virkelig en bra måte til å være en motpol i samfunnet. Jeg merket det selv når jeg var på krf møte her i kommunen, bare med det lille jeg sa, så var folk enig, og ting blir gjort. det er spennende.

Anonym sa...

Ja, bare send til både lokalavis og riksavis du=) Men send det likevel i separate mailer, det bør man alltid gjøre! Lurt å tenke over hvilke aviser innlegget har relevans i. Akkurat det er ikke noe stort kunststykke for deg=)

En annen ting som ligger meg litt på hjertet: Det hadde vært utrolig flott om vi unge kunne sende inn leserbrev til "vanlige" aviser og støtte folk som får kjeft fordi de forsvarer bibelske sannheter! Dette må selvfølgelig ikke blandes inn i en politisk setting. Et politisk parti har ingenting med å styre teologien f.eks i Den Norske Kirke (selv om arbeiderpartiet og Trond Giske elsker å gjøre det...)

Øyvind Bye sa...

ja der sier du noe Elisabet, men jeg har ikke de kunnskapene som skal til for å skrive om akkurat de sakene, heller ikke engasjementet, selv om det sikkert hadde vært på sin plass..

Men ofte føler jeg at slike diskusjoner bare fører til splid..

mari sa...

Vel. Ej va litt provpsert over at gymfaget he teoriprøver. Ej syns det bør ver et fag i vgskule som e uten teori.
Mestringsfølelse e en viktig ting, og ej trur at teoribiten i gymfaget e med på å ødelegge for mange. Dumt at folk som slite me teori ikkje ska ha et fag der dei føle at det e nokke dei får til i skulen. No sei ikkje ej at dei som ikkje mestra teori mestra praksis, men det fins nokken. Sikkert mange. Ej syns heller det bør vere praktiske prøve i gym. Ja.

Blir nok ikkje så mykje politikk i min blogg, Øyvind. Holde mej til symjing. Ej e nok heller ikkje med i styret for Krfu Hardanger. Ej får heller prøve å skape forandring på andre måta. Kanskje et leserbrev?

Joakim sa...

det kan du mari! e enig med deg om gymfaget, karakteren blir satt litt for mye på teori. tenk bare på egentreningen, folk slasker seg unna, og skriver en bra egentrening, og plutselig har de en bra karakter i gym.. urettferdig. grattis med seier over bryne øyvind!

Unknown sa...

Godt innlegg Øyvind!

hlewagastiR sa...

Det er bra du er engasjert, Øyvind! Tro om "elisabeth" er Elisabeth Johnsen? Viss det er henne: Skaff deg et nettsted du også, Elisabeth. Du har nok mange interessante tanker å komme med!

Øyvind Bye sa...

det er Elisabeth Johnsen.
Jeg slenger meg på at du bør skaffe deg en blogg Elisabeth!!

Joakim sa...

ja elisabeth, skaff deg blogg