mandag 9. juli 2007

Hva mener partiene egentlig? Sp del 2.


Vandringen i Sps politikk fortsetter. Kl er 06.05 om morgenen og jeg er klar for mer politikk..


Senterpartiet vil videreutvikle ”den norske modellen”, basert på en blandingsøkonomi, der privat initiativ og entreprenørskap utnytter markedsøkonomien, med det offentlige i en aktiv, understøttende og korrigerende rolle.


Dette kan jeg like. Blandingsøkonomi, ja takk!


Over 65 prosent av matimporten til Norge kommer i dag fra EU, ikke minst fordi varene er sterkt subsidiert og derfor kan selges til langt under produksjonskostnad. Senterpartiet mener importen av mat og matvarer som ikke kan produseres i Norge i størst mulig grad bør skje fra utviklingsland som har produksjonsoverskudd, spesielt fra de fattigste landene.


Det virker for meg som om dette er noe alle er enige om, hvorfor skjer det ikke. Noen barmhjertige som kan hjelpe meg.???

Senterpartiet vil:


• opprettholde et sterkt importvern.


• at alle land skal ha rett til å sikre egen matproduksjon.


• at prinsippet om matsuverenitet skal legges til grunn i internasjonale handelsavtaler.


• at alle former for dumping og subsidier av eksport av landbruksprodukter må fjernes.


• ha et handelsregelverk som gir fattige land med produksjonsoverskudd av mat bedre handelsbetingelser enn andre land.


• etablere ett års beredskapslager for matkorn.

Svært spennende.

Sp vil:
-arbeide for at grunneiers mulighet til å utnytte jakt og fiskerett som næringsgrunnlag ikke begrenses av unødvendige regler om hygiene, kontroll eller prisregulering.
Hygieneregler(overdrevne) er noe dritt!
Sp vil:
-åpne for fritt fiske av kongekrabbe, da den er en innført og uønsket art i norske farvann.
Dette var vel også FrP for såvitd jeg husker. Og jeg..

Senterpartiet mener det må satses betydelig mer på forskning på ENØK og alternativ energi, inkludert alternative drivstoffer som hydrogen, elektrisitet, planteolje/biodiesel og biosprit. Det er viktig å legge forholdene til rette for framtidig bruk av hydrogengass, som har potensiale til å bli den nye store fornybare energibæreren. Samtidig er det viktig å sette inn tiltak for å ta i bruk eksisterende og framtidige forskningsresultater.

Syns det virker som alle er enige i dette...

Senterpartiet vil:
• oppgradere FNs miljøprogram (UNEP) til en verdens miljøvernorganisasjon, som skal arbeide for internasjonale miljøstandarder og effektive kontrollordninger. Et internasjonalt kontrollorgan må ha oversikt over utslippene til luft og vann fra de forskjellige landene.

Vel og bra dette her, men det viktigste er at vi går foran med et godt eksempel og kutter våre egne utslipp.

Senterpartiet vil:
• arbeide for en felles nordisk forvaltning av våre fire store rovdyr.
• si nei til å bygge opp en egen ulvestamme i Norge. Ulven er ikke en utryddingstruet art, og nærvær av ulv skaper store problemer for næringsvirksomhet og bosetting i de områdene der den har etablert seg.

Synd hvis ulven skal ødelegge alt...

Dessverre er Norges kulturminnepolitikk for dårlig. 87 prosent av de fredede bygningene og anleggene forfaller. Årlig taper vi om lag én prosent av kulturminnene. Det offentlige skyver mye av det krevende økonomiske ansvaret for kulturminnerøkten over på private eiere, som ikke makter byrdene. Senterpartiet mener at det offentlige må ta et langt større økonomisk ansvar for bevaring av fredete og bevaringsverdige bygninger og fartøyer.

Skeptisk... Av de minnene jeg lagrer opp ender det meste i søppla til slutt uansett.. Andre steder vi trenger penger mer enn her...

Senterpartiet ønsker å utvikle en modell for opera- og ballettformidling i Norge med utgangspunkt i lokalt forankra prosjekter.

Noen fra SP som kan forklare nærmere?

Sp vil:

• opprettholde obligatorisk undervisning i sidemål.

• at dialektkunnskap skal inngå som en del av norskfaget, og at elevene skal oppmuntres til å bevare sin egen dialekt. Lærerne skal ved bevisst holdning til sin egen og andres dialekter gi elevene trygghet ved å oppmuntre dem til å bruke talemålet sitt.

Uenig angående sidemål. Vi bør ha ett skriftsspråk ikke to. Har liten tro på læreres oppmuntringer angående dialekt. Dialektkunnskap er kjedelig og unødvendig å bruke tid på i skolen..

sp vil:

• opprette et eget fond, Vinjefondet, som skal ha som formål å styrke nynorsk journalistikk.

Dårlig prioritering etter mitt syn. Nynorsk journalistikk vil vi få nok av dersom det er interesse for det. Avisene skriver sånn som leserne vil ha det..

Senterpartiet vil arbeide for at OL i 2014 skal bli arrangert i Tromsø. Med et OL i Tromsø vil vi få rustet opp idrettsarenaer og annen infrastruktur i regionen. Gjennom arrangement vil en få vist fram norsk kultur og det særegne med Nord-Norge. Et OL i Tromsø i 2014 vil kunne gi store lokale- og nasjonale ringvirkninger for norsk idrett, for kulturlivet og for reiselivet.

Tror jeg skal ta meg en tur til Tromsø hvis vi får OL.

Nok partiprogram for i dag. Siste del 3, senterpartiet kommer senere..









Ingen kommentarer: