fredag 6. juli 2007

Hva mener partiene egentlig?

Tv-debatter sier oss alt for lite om den faktiske politikken til de forskjellige partiene. Dersom man lurer på hva et parti mener i en sak, er det til partiprogrammet man bør gå. De kommende ukene skal jeg ta en nærmere titt på stortingspartiense programmer. Deretter vil jeg legge ut enkelte utdrag på bloggen…

Frp er først parti som settes under lupen…



FRP DEL 1

IDEOLOGISK GRUNNLAG
Fremskrittspartiet er et liberalistisk parti. Det bygger på Norges grunnlov, norsk og vestlig tradisjon og kulturarv med basis i det kristne livssyn.
Fremskrittspartiets hovedmål er sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

Frps opprinnelige navn var: ”Anders Langes parti for sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.”
Lurer på hvorfor så mange stemmer på dette partiet – en slik politikk er etter min mening egoistisk.

UTENRIKSPOLITIKK
Det må føres en utenrikspolitikk basert på sikring av norske interesser. Det må legges vekt på et godt og tillitskapende forhold mellom Norge og våre NATO-allierte. Forholdet til utviklingslandene skal bygge på prinsippet om hjelp til selvhjelp. Frihandel med færrest mulig handelsbarrierer og en internasjonal økonomi basert på markedsøkonomiske prinsipper er på lang sikt den mest effektive utviklingshjelp. Statlig tvungen u-hjelp må avvikles . Fremskrittspartiet går inn for å støtte offentlig katastrofehjelp gjennom internasjonale og nasjonale organisasjoner.

Norge gir nå bort ca1% av BNI. Ved å gi så mye er vi et foregangsland i utviklingspolitikken. Dette vil altså Carl og co få en slutt på….

Fremskrittspartiet vil:
- At enhver avgitt stemme ved stortingsvalg skal telle likt, uten hensyn til hvor i landet den er avgitt.

- At folket gjennom folkeavstemninger skal gis adgang til å uttale seg om eller avgjøre viktige politiske saker.

-Avvikle Sametinget.

Ikke så dum den tanken om at vi skal ha flere folkeavstemninger..
Samene kan vel få ha tinget sitt i fred?


Fremskrittspartiet anser alle mennesker som likeverdige. Forholdet mellom kjønn, grupperinger og enkeltmennesker bør derfor tilpasse seg naturlig i arbeidsliv, fritid og privatliv, uten innblanding av offentlige organer. Fremskritts­partiet vil understreke at konkurranse gjør bedriftene interessert i å sikre seg så dyktige medarbeidere som mulig, uten hensyn til kjønn eller gruppetilhørighet. Konkurranse innenfor et fritt markedsøkonomisk system er derfor den beste garanti mot diskriminering.
Fremskrittspartiet vil:


-At det fra det offentliges side ikke skal forekomme noen form for kvotering basert på rase, religion, kjønn eller etnisk opprinnelse, og at alt lovverk gjøres nøytralt i samme henseende.
-Innføre ektefelledelt beskatning, slik at hjemmearbeidende ektefelles innsats skatte- og trygdemessig likestilles med utearbeidende ektefelles innsats.
-Likestille ektefeller ved skilsmisse med hensyn til bidrag og rett til å påta seg omsorgsfunksjonen for eventuelle barn.
-Oppheve likestillingsloven og ordningen med likestillingsombud.

Her har faktisk Frp mye klokt å komme med!! (selv om jeg ikke er helt enig med alt her).

KOMMUNENE
Fremskrittspartiet vil styrke kommunenes selvstyre. Den enkelte kommune skal få bedre styring med egen økonomi ved selv å forvalte sine inntekter. Kommunene bør ikke bli pålagt oppgaver fra staten uten at finansieringen av disse er sikret. Kommunene skal også få større ansvar for økonomisk styring ved at statens økonomiske utjevning mellom kommunene reduseres og i større grad baseres på et objektivt, differensiert innbyggertilskudd.
For å sikre et likeverdig tilbud i hele landet vil Fremskrittspartiet overføre ansvaret for finansiering av skoler og institusjoner innen sosialomsorgen til staten. Finansieringen skal skje gjennom en direkte, differensiert stykkprisoverføring fra staten til den enkelte kommune eller driftsenhet, basert på de lovfestede rettigheter den enkelte innbygger har til helse, omsorg, sosiale tjenester og undervisningstjenester. Kommunene kan selv eie eller eventuelt overlate til private å eie og drive skoler og andre institusjoner.

Denne delen av politikken har jeg ikke satt meg så godt inn i, men Frps program høres hvert fall lurt ut…

Et markedsøkonomisk system forutsetter fri adgang til markedene, uten konkurransebegrensende avtaler og samarbeid. Prisregulering og priskontroll blir dermed ideelt sett unødvendig fordi det vil være umulig for markedsaktørene å ta ut monopolistisk fortjeneste. Fremskrittspartiet ser det derfor som en viktig oppgave å avskaffe både offentlige og private monopoler, og mener det er en offentlig oppgave å sikre at fri konkurranse ikke ødelegges gjennom private eller offentlige karteller og monopoldannelser. Fremskrittspartiet ønsker derfor et sterkt og fristilt konkurransetilsyn.

Det vil si at NRK skal avskaffes…

Fremskrittspartiet mener at sysselsettingen i hovedsak må konsentreres om verdiskapende arbeid. Et fritt arbeidsmarked fungerer ikke godt nok så lenge monopollignende organisasjoner inngår avtaler sentralt for arbeidstakere og arbeidsgivere. Arbeids-, lønns- og ansettelsesavtaler fungerer best dersom disse oppnås ved enighet mellom arbeidstakerne og arbeidsgiverne i den enkelte bedrift. Et slikt system vil bidra til at mange bedrifter kan unngå konkurs i nedgangstider fordi det også vil være i de ansattes interesse å bidra til dette gjennom midlertidige endringer av lønns- og arbeidsbetingelser.
Gjennom bedriftsmessige oppgjør vil lønningene i større grad tilpasses bedriftenes inntjeningsevne og føre til en bedre risikofordeling mellom arbeid og kapital. Ved redusert risiko vil kapitaleierne stille mindre krav til avkastning, og dermed investere mer slik at sysselsettingen øker.
Det er ikke en statlig oppgave å utjevne lønnsforskjeller som naturlig oppstår i arbeidsmarkedet. Oppstår det et sterkt behov for enkelte typer arbeidskraft, dekkes dette best gjennom tilpassede lønnsavtaler ved at det tilbys høyere betaling for den type arbeidskraft det er knapphet på. En slik ordning gir også bedre yrkesrekruttering.

Meget intressant…

IKT kan også misbrukes. Uendelige mengder informasjon kan komme i gale hender dersom systemene ikke er sikre nok. Jo mer vi baserer oss på IKT, desto større risiko løper vi. IKT trenger derfor sikkerhetssystemer som kan sikre sensitiv informasjon. Fremskrittspartiet vil verne om enkeltindividets rett til privatliv.

En dag sitter vi med skjegget i postkassen, tro meg…

Odelsretten, slik den i praksis fungerer i dag, bygger på prinsippet om at eiendommen tilhører slekten, og ikke det enkelte menneske som til enhver tid eier eiendommen. Fremskrittspartiet ønsker derfor å oppheve odelsretten.

Jeg syns det er en god ting at gårder går i arv. Det har fungert i mange år, så hvorfor skal det oppheves?

KONGEKRABBE
Fremskrittspartiet ser med uro på at stadig nye områder innvaderes av kongekrabbe. Det må derfor så raskt som mulig gis adgang til utvidet kommersiell fangst av kongekrabbe. Kongekrabben er en viktig ressurs og bør derfor utnyttes.

Fremskrittspartiet vil:
-Åpne for utvidet kommersiell fangst av kongekrabbe.

Ja dette blir en form for biologisk bekjempelse, dersom vi ser på mennesket som et dyr da…

Fremskrittspartiet mener det fortsatt er for tidlig å konkludere rundt årsakssammenhenger vedrørende en eventuell global oppvarming, og at miljøtiltak må settes inn der de gir best resultat. Man bør derfor unngå å sløse knappe ressurser på å sette i verk en rekke symbolske tiltak mot CO 2 -utslipp uten at det vil ha noen påviselig effekt.

Dette taler for seg selv.. Avskyelig politikk!

Mer Frp politikk kommer senere...

5 kommentarer:

Marit Grønning sa...

Beundringsverdig at du gidder å sette deg inn i de ulike partiprogrammene. Men høres også veldig interessant ut! Jeg har i hvert fall ingentig til overs for FrP, bare så det er sagt! Gleder meg til du publiserer en innføring om "Rødt".

Øyvind Bye sa...

gidder ikke lese alt da, enkelte avsnitt er grusomt kjedelige har jeg funnet ut.. Når det gjelder FrP har jeg ikke så mye til overs for de jeg heller. Programmet er bare privatisering og liberalisering.. Men de har noen gode poeng her og der som jeg kan like...

hlewagastiR sa...

Mange mener det er bedre at u-landene får tilgang til våre markeder (særlig når det gjelder landbruk) enn at vi sender dem almisser i form av u-hjelp. Men det kommer neppe til å skje så lenge Sosialistisk Bondeparti sitter i regjering. Så på sett og vis kan det hevdes at FrPs program er bedre for u-landene enn de andres, selv om saken selvsagt er mer samensatt.

Øyvind Bye sa...

FN la fram rapporten om tusenårsmålene på mandag. Fns generalsekretær sa at de rike landene måtte gi mer i bistand for at vi skal klare å nå målet om å halvere ekstrem fattigdom innen 2015. Sevlvfølgelig må vi gi u-landene bedre tilgang til markedene, det vil ha mye større effekt enn å gi u-hjelp, men det betyr ikke at u-hjelpen er fåfengt..

hlewagastiR sa...

Nei, enig i det. Og de aller fattigste har ingenting å selge heller.