søndag 8. juli 2007

Hva mener partiene egentlig? FrP del 3.

Her kommer de siste utdragene fra FrPs partiprogram. Programmet er godt lesning og anbefales. Ikke fordi det er så utrolig mye fornuftig politikk, men fordi man skal kjenne sine fieneder og fordi det er interessant.



FINANSIERING OG ORGANISERING AV DET INSTITUSJONSBASERTE HELSEVESEN
Fremskrittspartiets aktive innsats har ført til at deler av finansieringen av sykehus i dag er basert på stykkprisfinansiering (innsatsbasert finansiering - ISF). Dette gir incentiver til sykehusene slik at disse legger opp sin virksomhet i tråd med behovene. Stykkprisfinansiering har allerede vist at det kan gi gode effekter i kampen mot helsekøene. Det er særdeles viktig at andel stykkprisfinansiering er på et høyt nivå for å sikre en best mulig tjeneste og reduserte køer og ventetid. Fremskrittspartiet mener at den innsatsbaserte finansieringen (ISF) må være på minst 60 %. Denne delen av finansieringen må fungere slik at sykehusene får dekket alle sine reelle utgifter ved økt produksjon.



Lurer fælt på denne stykkpris greia. Noen som kan forklare nærmere?



Fremskrittspartiet er motstander av fastlegeordningen. Denne ordningen fratar pasienten retten til fritt valg, og for mange, retten til refusjon fra folketrygden. Fremskrittspartiet ønsker at alle leger, fysioterapeuter og annet helsepersonell selv skal kunne velge praksissted, samtidig som pasientene fritt må kunne velge sin lege. Pengene skal følge pasienten, slik at enhver godkjent lege automatisk får refusjon fra folketrygden for de pasientene som behandles. På denne måten vil legen få betalt etter hvor mange pasienter han/hun behandler. Det frie legevalget vil sikre konkurranse som gir høy kvalitet på tjenestene.



Man har rett til å skifte fastlege. Det gjorde jeg selv for ca to år siden.



Dagens sosialpolitikk er for generell og vidtfavnende. Enkeltmennesker og familier må kun være berettiget til hjelp fra samfunnet dersom de lider sosial nød. Slik dagens sosialpolitikk føres gjennom å definere hele grupper av befolkningen som støtteberettigede i en eller annen sammenheng, tar den oppmerksomheten bort fra dem som trenger hjelpen mest.


Det er svært viktig i sosialpolitisk sammenheng å arbeide for at mennesker må føle større ansvar og omsorg for hverandre. Den ekte solidariteten mellom mennesker i samfunnet må gjenreises.



Ja hvordan FrP skal gjenreise den ekte solidariteten mellom mennesker i samfunnet kan man lure lenge på.



Fremskrittspartiet mener skolens visjoner, mål, verdigrunnlag, ressurser, læringsresultater, evalueringsresultater og tilsynsrapporter skal være grundig dokumentert og offentlig tilgjengelig. Både elever og foreldre skal evaluere skolen og lærerne, og skolen/lærerne foretar egenevaluering av metodikk, læringsmiljø og læringsresultat.



Skolene er alt for redde for å bli evaluert. Dersom man kommer med evaluering på eget initiativ blir det så fort oppfattet som negatvi krittikk. Evaluering blir konstruktivt fordi man ber om det. Ofte er det småting som plager elevene som lett kunne vært luket bort. F.eks overdreven bruk av overhead(lysmonster).



Barn med spesielle lærebehov må få tilrettelagt undervisning, slik at de i størst mulig grad kan tilegne seg grunnleggende kunnskaper. Fremskrittspartiet er imidlertid skeptisk til at barn med spesielle lærevansker nødvendigvis skal integreres i den ordinære skolen og konstaterer at inkluderingen i norsk skole har gått for langt og medvirket til en reduksjon av læringsresultatene. Fremskrittspartiet vil gi barn med spesielle lærebehov opplæring i egne klasser eller på egne skoler.



Dette er jeg litt skeptisk til, nå spørs det hvor spesielle disse lærevanskene er, men med tanke på det sosiale tror jeg det er viktig å jobbe for at alle kan gå i normale

klasser..



Det er særlig viktig at elever som mangler forutsetninger for teoretisk læring ikke blir stilt overfor krav til slik læring som i utgangspunktet gjør dem til tapere. Det må på den annen side stilles så vidt strenge krav at også de flinkeste får noe å strekke seg etter. Fremskrittspartiet går derfor inn for en differensiert skole som gjør det mulig for elever med ulike evner å utnytte og videreutvikle disse gjennom bruk av mer alternativ undervisning.



Nok et fornuftig punkt i FrPs skolepolitikk..



Fremskrittspartiet mener at karakterer skal settes i forhold til objektive faglige prestasjoner. Det er viktig, først og fremst for elevene selv og deres foreldre, men også for de øvrige partene i skolen, å få god måling av læringsresultatene. Fremskrittspartiet ønsker å innføre karakterer i alle grunnleggende fag fra og med 5. klasse. Karakterene skal i disse fagene bygge på landsomfattende felles nasjonale prøver og på prøver utarbeidet nasjonalt i tillegg til prøver utarbeidet av skoleeier.



Nei, nei, nei!



Fremskrittspartiet anser ikke skolefritidsordningen som en oppgave for skolen. Opprettes det fritidsordninger tilknyttet skolen, bør foreldre betale kostnadene ved ordningen. Foreldreorganiserte ordninger og opplegg drevet av lag og organisasjoner i samarbeid med foreldre kan gi rimelige tilbud dimensjonert etter foreldrenes egne ønsker.



Dette er jeg enig i. Vi har nok penger til å betale det vi vil. De som har behov burde kunne søke om midler til slike ordninger..



Fremskrittspartiet mener at det kan stilles forskjellige krav for å komme inn på en videregående skole avhengig av type utdanning. Karakterene i de enkelte fag bør gis poeng etter hvilken betydning de har i det videre utdanningsvalget. I dag vurderes alle etter samme poengsum. Som eksempler bør karakterer i formingsfag telle mer enn for eksempel engelsk ved opptak til formgivende studieretning, kroppsøving bør telle mer ved opptak på idrettslinje og så videre. På denne måten vil man få tak i dem som egner seg best for de forskjellige fagretningene.



Helt, helt logisk!!

Frp vil:
-Avskaffe obligatorisk skriftlig sidemålsopplæring og tilby dette som valgfag. Den muntlige delen integreres naturlig i undervisningen.

Ja hvorfor ikke. Nynorsk har liten nytteverdi.

FrP vil:
-Finansiere leirskoleopphold for alle elever i barneskolens siste klassetrinn og utenlandsopphold for elever i grunnskolens avgangsklasse med statlig bevilgning.

Nok et eksempel på unødvendige penger FrP vil bruke. Folk i Norge har råd til leirskole hvis de bare vil..

FERGER
Ferger knytter det offentlige veinettet sammen på en naturlig måte. Fergene på stamveinettet er dermed et offentlig ansvar, men private fergeselskaper bør stå for selve driften. Fremskrittspartiet har alltid hevdet at bruk av vei ikke skal beskattes. Det er derfor naturlig at bruk av ferge skal være kostnadsfri der hvor fergen er en del av riksvei- og europaveinettet innenlands. I investeringssammenheng bør kaianlegg for fergeforbindelser i større grad ses i sammenheng med veinettet for øvrig. Riksveisfergene langs kystveiene er i ferd med å eldes. Gjennomsnittsalderen på disse fergene er i dag ca. 20 år, og gjeldende investeringsplaner egner seg ikke til å forbedre denne situasjonen. Det må, både av miljømessige og sikkerhetsmessige hensyn, legges til rette for en utskiftning/ oppgradering av de eldste riksveisfergene. Drift av fergestrekninger bør selvsagt konkurranseutsettes, slik at kostnadene blir lavest mulig.

En ferge er en ferge og sånn er det med det.

Fremskrittspartiet vil:
-Selge NSB AS.

er litt usikker her, men hvis det fører til et bedre og billigere togtilbud så er det greit..

Det var det. Partiprogrammet til FrP anbefales på det sterkese!!!!!

11 kommentarer:

Joakim sa...

ja, det er viktig å lese litt om sine "fiender". FRP har noe bra, men jeg føler de svikter hardt på enkelte punkt som jeg bryr meg mye om. Eks: alkoholpolitikken, innvandring.

Bra du skriver litt kommentarer under punktene. kjekt å lese.

hlewagastiR sa...

"Nynorsk har liten nytteverdi." Skammeleg og pinleg, Øyvind. Vil me hava eit samfunn der alt blir målt i nytteverdi?? Er det ikkje nettopp eit slikt samfunn du er imot!? Ekstremt udana og grunn utsegn!

Marit Grønning sa...

Med stykkpris menes den prisen staten betaler per tjenesteenhet til den/de som utfører en tjeneste på vegne av det offentlige. Dersom særlige forhold tilsier det, kan stykkprisen variere.

Øyvind Bye sa...

Sterke ord du kommer med her Tore. Jeg er klar over at jeg tråkker en del folk på tærne når jeg angriper nynorsken og det beklager jeg. Likevel mener jeg at vi nærmest kaster bort tiden vår når vi lærer nynorsk i skolen. Det er så utrolig mye viktig og nyttig vi kunne brukt tiden vår på. F.eks er det stort behov for større kunnskaper rundt historie, religion og politikk..

Øyvind Bye sa...

ja jeg er imot et samfunn hvor alt måles i nytteverdi. Problemet er at skolen i dag er alt for lite knyttet til læringsglede og nynorsken er et av feltene i skolen som ikke stimulerer til dette, ettersom det er kjedelig og forholdsvis nyttesløst.

hlewagastiR sa...

15 % hev bokmål som sidemål, så sidemål er ikkje berre nynorsk heller. Og det er vel ikkje nyttelaust å læra nynorsk når mållovi klart seier ein skal svara på same målform som er nytta i henvendelsar? Dessuten er det ikkje mykje tid som blir brukt på nynorsk i skulen. Det at det er lite læringsglede i skulen, er det nok mange grunnar til som er mest pedagogiske. Tru meg, mi erfaring er at det er mykje elevane tykkjer er verre enn nynorsk, men det er no so. Så lenge ein hev to offisielle nordiske språk i Noreg, bør ein sjølvsagt læra båe, på same måten som dei i Canada må læra både engelsk og fransk, då det er ein stor franskskrivande minoritet der (jf. den store nynorskskrivande minoriteten i Noreg). Det du seier, er altså at det er bortkasta å læra noko om språket 15 % i Noreg nyttar, i laupet av 10 år med norsk i skulen. Det tykkjer eg er litt sært. Ei anna sak er sjølvsagt om det er naudsynt med to så like skriftspråk, men det er ein annan debatt. Eg trur det du eigentleg meiner, er at det er tussut med to så like skriftspråk i eit lite land som Noreg, og det hev du nok støtte for. Tenker du deg om, trur eg nok du ser poenget i at ein bør kjenna til begge skriftspråki når dei båe faktisk hev offisiell status. PS! Den dagen i-målet blir teke ut or rettskrivingi, skal eg vurdera å ganga over til bokmål...

Øyvind Bye sa...

Jeg skal innrømme at dette ikke er en sak jeg har tenkt nøye gjennom.

ja, jeg mener at vi bør klare oss med ett skriftsspråk.. Jeg er klar over regelen om å svare på samme målform man har blitt henvendt på, men denne regelen kan man også endre. Hva er poenget i å motta et nynorsk brev der man f.eks kan skrive vi. Nynorsken skiller seg ikke så mye fra bokmålet og den har utspilt sin rolle.

Så lenge vi har to skriftspråk blir saken en litt annen, men når jeg sier at nynorsken bør ut fra skolen bør den også avskaffes fullstendig som skriftspråk.

I tillegg vil vi få økonomisk gevinst av å kutte ut nynorsken.

hlewagastiR sa...

Eg er ueinig med deg, men no er du logisk konsistent. Personleg meiner eg i-målet burde vore det einaste tillatne skriftspråket i Noreg.

Stine Erica sa...

Herleg Tore!:)

Anonym sa...

I inclination not concur on it. I over precise post. Specially the appellation attracted me to study the intact story.

Anonym sa...

Good brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.